Skip to content

Automaat 

Rijlessen met automatische versnellingsbak.

Bij Autorijschool Gooijer bieden wij ook rijlessen in automaat aan. Vaak wordt bij rijlessen in automaat gedacht dat dit alleen van toepassing is op mensen met een beperking. Maar ook voor de reguliere rijbewijs leerling begint automaat erg in trek te raken!

De verwachting is dat in de toekomst, door onder andere de opkomst van elektrisch rijden (altijd automaat), er alleen maar automaten op de weg te vinden zijn. Ook is rijden met een automaat veel gemakkelijker en rustiger! In veel landen is automaat de standaard en is een schakel auto uitzondering.

Automaat rijbewijs

Momenteel is het zo dat wanneer je in een automaat praktijkexamen aflegt je een code op je rijbewijs krijgt. Je mag dan alleen in automaat rijden. Wanneer je toch handgeschakeld wilt gaan rijden zal je opnieuw praktijkexamen moeten afleggen in een handgeschakelde auto.

De verwachting is dat in de nabije toekomst dit systeem zal gaan veranderen. Om elektrisch rijden te stimuleren zal men naar verluid het opnieuw moeten afleggen van een praktijkexamen om handgeschakeld te mogen rijden schrappen. Het doen van een aantal rijlessen in een handgeschakelde auto is dan voldoende! In Duitsland is men inmiddels begonnen om dit nieuwe systeem te testen en Nederland zal daarin op korte termijn gaan volgen is onze verwachting.

De voordelen

Het behalen van je rijbewijs in automaat biedt een aantal voordelen. In de eerste plaats heb je minder rijlessen nodig dan wanneer je je rijbewijs in een handgeschakelde auto haalt, immers; het bedienen van pook en koppeling komt te vervallen.
Daarnaast kan je sneller reageren, omdat je minder handelingen hoeft te doen en heb je meer aandacht voor het verkeer.

Automaat en mensen met een beperking

Het mag duidelijk zijn dat voor sommige mensen het automaat rijbewijs een must is. Mensen met een fysieke beperking waardoor ze tijdens het rijden niet een koppeling of pook kunnen bedienen, maar ook mensen met een mentale beperking.
Voor leerlingen die ernstig moeite hebben met het verdelen van aandacht (denk aan ADD, ADHD of autisme) kan automaat rijden een uitkomst bieden!
Onze automaat instructeur heeft ruime ervaring met deze doelgroep en heeft diverse cursussen gevolgd om deze leerling zo goed mogelijk te begeleiden!

De auto met automatische versnellingsbak

Momenteel geven wij automaat rijles in een Peugeot 208. Naast automaat is deze auto van alle denkbare opties voorzien, zoals; parkeersensoren, automatisch dimlicht, automatische ruitenwissers, start stop systeem, ingebouwde navigatie, enzovoorts.

Ook automaat rijlessen volgen bij autorijschool Gooijer?